sunnuntai 20. syyskuuta 2009

Läksiäisiä ja haikeaa tunnelmaa


Toiseksi viimeinen viikonloppu on jo sunnuntaissa. Pidimme kuudet läksiäiset tällä viikolla ystävien ja sukulaisten kanssa. Kaikki lapset olivat viikonlopun meillä, söimme juhlapäivällisen, lammaspaistia ja valkosipuliperunoita perinteisin lisukkein. Ruoka onnistui valtavan hyvin, kiitos Ninalta Inkoosta saamieni täydellisten perunoiden! Nyt on haikea tunnelma kun lapset lähtivät junalla Turkuun ja tapaamme seuraavan kerran maaliskuussa.

Ellan, mummun ja papan tulo on varmistunut. He tulevat Amsterdamin kautta Dar es Salaamiin joulukuun 11. päivä ja lähtevät samaa kautta takaisin Suomeen 29. joulukuuta. Se on hieno juttu! Menemme Dariin heitä vastaan samana päivänä ja olemme hotellissa yötä. Sen jälkeen olisi hieno tilaisuus käydä Sansibarilla katsomaassa Stone Townia ja valkoisia hiekkarantoja. Selvitellään vaihtoehtoja kun pääsemme perille Iringaan. On vielä auki millä kuljemme, omalla autolla, osa bussilla vai jopa pienlentokoneella, lentoliikenne Iringan on aloitettu. Sansibarille pääsee laivalla ja lentäen.

Lähtövalmistelut ovat edenneet vauhdilla. Tänä viikonloppuna tyhjensimme Veikon huoneen kaappeja vuokralaistamme Kyöstiä varten, laitoimme pyörät ja trampoliinin talvivarastoon ja siivosimme pihaa. Vielä tyhjennämme keittötä, eteistä, kylppäriä ja vessoja ylimääräisestä kamasta. Ihan kuin tämä olisi pieni muutto, se hyvä, että olen heittänyt paljon turhaa roinaa pois ja kaappeihin tulee tilaa. Tomi siivosi ulkovaraston ja selvisi, että olemme heittäneet yhden matkalaukuistamme pois pari vuotta sitten. Yhden laukun vaje siis. Ensi viikolla käydään laukkukaupassa ja otamme kaiken varalta meistä kaikista passikuvat. Jos vaikka niitä tarvitaan viisumiin tai muualle.

Luin eilen illalla vanhoja Mondolehtiä, Afrikkajuttuja niistä. Sain vähän matkakuumetta nostettua, mikä on ihan terveellinen juttu. Ettei kaikki ole vain puurtamista ja ryysäämistä vaan vähän myös ihanaa keveyttä erilaisen talven edessä.

Tomi kirjoitti viimeksi motiiveistaan. Jäin itsen miettimään miksi minä haluan lähteä Afrikkaan... kunnes löysin Veikon huoneen kaapista kaksi 50 vuotta vanhaa karttaa, jotka olin ostanut antiiikkikaupasta monta vuotta sitten. Japanin kartan muistin olevan olemassa, mutta olin unohtanut, että toinen ostamani kartta oli Tansania. Haave on ollut olemassa tosi pitkään- ehkä yli 30 vuotta. Ensimmäisen lähtölaukauksen antoivat Peppi Pitkätossu Kurrekurredut-saarella ja 1970-luvun luontodokumentit, joissa leopardi juoksi antilooppia kiinni savannin pöllytessä. Sitten lukiolaisena lukemani monet André Brinkit, Karen Bliksenit ja Minun Afrikkani -elokuva. Sen romantiikka Denys Finch-Hattonin hahmossa, kikujut ja itsenäinen taipumaton nainen vaikeissa olosuhteissa. Muistan myös dokumentin simpanssitutkijasta Jane Goodallista Gomben sademetsistä Tansaniasta.

Viime marraskuussa Tomi tuli Kolin kongressista ja kertoi Erkin ehdottaneen hänelle Tansaniaa, Matti olisi tulossa pois sieltä ja paikka jäisi vapaaksi. Ensimmäinen reaktioini oli nopea "ei se onnistu" ja täysi unohdus koko asiaan. Sitten joulupukki toi Veikolle karttapallon ja pyörittelimme sitä Veikon kanssa aattoiltana. Katselimme Afrikkaa ja kerroin Veikolle, että Tomille ehdotettiin töitä Tansaniasta. Veikko innostui asiasta tuttuun tapaansa samalla sekunnilla ja siirryimme heti pohtimaan safareita, norsuja, kirahveja ja leijonia. Tomi innostui, Sanni ja Ella olivat varautuneita. Sitten tapasimme Tumainin rehtorin, Sakke hyväksyi lasten lähdön ja asiat lähtivät rullaamaan. Jäljellä on yhdeksän aamua.

Jollei minua jäytäisi eräänlainen koti-ikävä, olisin valmis viettämään koko elinikäni itämailla. (M. A. Castrén)

keskiviikko 9. syyskuuta 2009

Tomi raportoi Torpparinmäestä

Huh, luennot alkavat huomenna, siis 11 tunnin päästä. Sitten niitä kestää 3 viikkoa, minkä jälkeen viikonloppuna pakataan ja seuraavana tiistaina lennetään Afrikkaa, jossa ollaan keskiviikkoaamuna. Keskiviikkona ajellaan hiljalleen kohti Iringaa pysähdellen matkalla olevissa kahdessa kansallispuistossa.

Miksi Iringaa? Syitä on varmaan monia. Jälkijättöinen ikäkriisi (42v), eteen tullut mahdollisuus, keino paeta töitä (lähinnä luentoja, miksi asia missä olen suht hyvä voi tuntua niin epämiellyttävältä?) ja sain Minnan ja pari lasta mukaan. Yksin en olisi edes harkinnut; ulkomailla työskentely on lähinnä 24h työskentelyä ilman perhettä.

Mitä odotan? Todellista kulttuurishokkia, aurinkoa, safaria, hikoilua, ajan hidastumista, mustia ihmisiä, joita ei saa nimittää edes neutraalisti neekereiksi kolonisaation historian takia. No taidan käyttää nimitystä tansanialainen kun afrikkalainen on liian laaja termi. Eli yksinkertaisesti odotan tansanialaisten vaikutusta omaan todellisuuden kuvaani.

Rasismin kohteeksi emme varmaankaan joudu itse, johtuen työn kuvastani ja yliopiston vaikutuksesta. Turisteja varmasti ollaan.

Loppuhöpinät. Tuleva työni kuvani on epäselvä, suurissa linjoissa kaikki on selvää, no paikan päällä kaikki selviää. Olen todella stressaantunut tällä hetkellä: luennot alkoivat, vene pitää nostaa ja hoitaa talvea varten, taloyhtiön asioita on kesken, rakkaani kädet on paskana (toivottavasti henkistä laatua, jotta korjaantuvat Afrikassa), pienistä asioista huolehtimista riittää vaikka kaikki on oikeastaan jo järjestetty. Nyt nukkumaan...

Lala salama sullekin!

Maria tulee meille

Maria tulee meille töihin maanantaista perjantaihin. Hän käy ostamassa ruokatarvikkeet torilta, pesee pyykin ja silittää, auttaa ruuanlaitossa. Tilanteen mukaan hän myös siivoaa ja hoitaa puutarhaa. Marian palkka on meille hämmentävä asia, hänelle maksetaan 50 000 tsh eli vajaat 30 euroa kuukaudessa. Tässä on ensimmäinen ihmetyksen paikka joka jättää minut sanattomaksi.

maanantai 7. syyskuuta 2009

Kohti Kabemba-housea

Lähtövalmistelut ovat nyt loppusuoralla, ihme kyllä asiat ovat edenneet tosi sujuvasti. Hoidettavia juttuja on ollut pitkä lista, mutta niin vaan listan loppu häämöttää.
Toissaviikolla kävimme matkailuklinikalla ja saimme muutaman piikin olkapäähän: aivokalvontulehdus- ja keltakuumerokotteet ja lavantautirokote kapseleina. Viimeinen namipala otetaan huomenna aamulla. Malaronea on mukaan neljä pakettia, jos tarvetta tulee. Ainakin jos menemme oleilemaan Sansibarille tai pohjois-Tansaniaan useiksi päiviksi, pitää malarian estolääkettä käyttää. Sama lääke käy hoitoon jos tauti iskee. Korkealla Iringassa ja Darissa ei tarvitse, hyttyset ei kai asustele suurkaupungeissa.

Talo on valittu, mutta kuvaa siitä emme ole nähneet. Täytyy säästää joku yllätys perillekin ;). Asumme Iringassa talossa, joka on meikäläisittäin omakotitalo. Kolme makuuhuonetta, olohuone, keittiö, ruokasali, työskentelytila internetillä ja European style kaksi vessaa. Vuokaraan kuuluu yövartija, metalliaidat ja autokatos. Niin ja joitain paikallisia telkkukanavia sekä aito dvd-laite. Talo on lähellä Tomin työpaikkaa Tumainin yliopistoa kaupungin ulkopuolella. Talo on aika uusi ja hyvä puoli on se, että katto ei ehkä heti ala vuotamaan eikä paikat välttämättä pahasti repsota. Harmillista, ettei pihaan ei ole ehtinyt kasvaa hedelmäpuita. Unelma omasta p u u-tarhasta täytyy jättää. Kukkia ilmeisesti on kuitenkin, se vähän lohduttaa. Täytyy poimia hedelmät torilta!

Lotti järjestää meille autokyydin hakemaan lentokentältä Iringaan. Matkaa on 500 km. Lotti ehdotti että matkalla poikkeaisimme kahdessa luonnonpuistossa, joiden läpi Iringan tie menee. Matka sujuu mukavammin kun pidetään hyvät tauot ja se suunnitelma kuulostaa hienolta.

"Kerran Afganistanin korvessa hukkasin korkkiruuvini. Jouduimme elämään päiväkausia pelkällä vedellä ja ruualla." (W.C.Fields)