torstai 14. tammikuuta 2010

Sadetta ja ahkerointia



Koulutyö jatkuu. Lapset tekevät jo viimeisiä sivuja matematiikkaa, ranskassa on vielä jonkin verran hommia jäljellä. Sanni perehtyy 6. luokan maantiedon aiheisiin, piirrämme, luemme ja kirjoitamme. Sanaluokat kertasimme jo toistamiseen. Olemme lopulta päässeet hyvin työn makuun vaikka loppiaisviikolla oli pieniä käynnistymisvaikeuksia.

Tiistaina täällä oli Sansibarin itsenäisyyspäivä, Mapinduzi ya Zanzibar. Sen kunniaksi ajoimme Isimilan Stone Age museoon parikymmentä kilometriä Iringasta etelään. Kivikaudella paikalla on ollut järvi ja sen rantamailla on asunut väkeä, metsästäjiä joiden työkaluja oli näytteillä. Työkaluihin sai koskea! Käsikirves ja ritsakuti painoivat todella paljon, nykyihmisen lihaksilla ei kauaa työskenneltäisi. Teimme tunnin kierroksen maastossa ja kuljimme valtavan rotkon läpi joenpohjaa myöden. Kanjonista pehmeä maa-aines oli syöpynyt pois ja jäljellä oli kymmen metriä korkeita kivipilareita. Hieno paikka!

Sadekausi on räjäyttänyt pihamme vihreään loistoon, daalioita ja auringonkukkia leikkaan aamuisin maljakkoon. Kaikki on nyt kaunista ja karu tulomaisema on muisto vain. Selemani teki jopa kolme pientä perunapenkkiä meille, saamme sitten uudet perunat ennen lähtöä. Joulun alla kylvämiäni herneitä on jo maisteltu, samoja ovat kuin siellä kotimaassa! Aamuisin on hämärää koska päivä alkaa sumussa, vuoret peittyvät matalalla roikkuviin pilviin. Kahdeksan maissa aurinko alkaa paistaa. Juuri kun Maria saa pyykit narulle, silloin tulee iso sade, mvua. Taivas mustuu ja sade alkaa kertaheitolla, jos on tontin perällä ensimmäisten pisaroiden pudotessa tulee todella kiire, silloin kannattaa juosta sisälle täyttä häkää jos aikoo pysyä kuivana. Parin tunnin sateen jälkeen saattaa taas paistaa tai sitten ei.

Veikko on saanut kavereita ja kiitää ulkona myöhään iltaan. Paras kaveri on kyläpäällikön 13-vuotias poika Allen. Porukkaan kuuluu kymmenen poikaa, pieni ja iloinen, jättitakkinen, outo Dendere ja monia muita. Pojat oleilevat kivillä, rakentavat ritsoja, uittavat veneitä, pitävät sadetta ja juttelevat englanniksi. Veikko oppii myös tärkeitä kisuahilin sanoja: ritsa = manat, viidakkoveitsi = panga.




Kuva Isimilan kanjonista 12.1.2010