sunnuntai 8. marraskuuta 2009

Ötököitä, muttei possuja


Olemme huolestuneina kuunnelleet uutisia sikainfluenssan jylläämisestä suomalaisissa, ystävissä ja perheissä. Toivottavasti selviätte pahimman yli ja mieluiten vältytte kokonaan taudilta! Täällä Afrikassa ei sikainfluenssasta ole ilmeisesti mitään havaintoja, kukaan ei ole sairastunut, ehkei virus ole rantautunut Tansaniaan ollenkaan. Täkäläiset ovat vastustuskykyistä sakkia, mitkään flunssat ja kiertolaiset eivät heitä vaivaa. Oikein ihmetyttää meikäläisten valkolaisten alttius napata kaikki pöpöt jotka vastaan leijailevat.

Vuodenaika vaihtui, sadekausi alkoi. Komeaa sadetta saadaan 1-2 tuntia päivittäin. Sateen tuloaika ei ole ollut kovin vakiintunut ainakaan vielä, ensin satoi aamulla, sitten iltapäivällä. Tämänpäiväinen sade salamointeineen yllätti meidät kaikki. Mitkään rännit eivät riittäneet, ja tietysti uhkarohkeimman perheenjäsenemme Veikon sateenvarjoseikkailu päättyi housujen lahkeiden kastumiseen puolireiteen saakka. Vettä tuli tuulen painamana etuovesta sisään ja me partioime Tomin kanssa rätit kourassa ja torppasimme purot ennen mattoa, telkkaa ja sohvaryhmää. Sähköt katkesivat, kuten tavallista näillä kulmilla. Piha veti pehmeäksi ja ötökät ovat heränneet. Pihalla loikki komea sammakko, punainen selkä ja harmaa vatsapuoli, missähän sekin on kärvistellyt 5 kk? Laakson pohjalla virtaava puro täyttyi ja sen pauhu kuuluu kovana. Nyt pihalta näkee missä vesi menee ja syövyttää, Seleman paikkasi jo perjantaina ajotien pohjan, muutamat daaliat ja papaijapuun taimi pitää huomenna siirtää pois pahimman virran keskeltä.

Tämä viikonloppu meni vaan makoillessa ja oleillessa. Sanni teki näytelmäesityksiä, Veikko heilui viidakkoveitsensä kanssa pätkimässä keppejä ja me aikuiset lueskelimme, kokkasimme ja odottelimme milloin sähköä, milloin nettiä ja milloin vettä. Isäinpäivän kunniaksi suunnittelimme tulevia aikoja, haaveilmme reissuista Tansanian kansallispuistoihin ja suunnittelimme aikataulujamme. Suihkuun pääsy on ollut viime viikolla niin hankalaa, että päätimme sännätä suihkuun heti jos on vesi ja sähkö yhtä aikaa talossa. Oli hetki mikä hyvänsä. Ilmeni, että sähköä varten tarvittavat altaat ovatkin olleet koko ajan täynnä vettä, sähkökatkoksien syy on ollut turbiinien vaihtotyö, ja katkosten jatkumisen syy tietenkin se että homma meni jotenkin pieleen.

Iltaisin jahdataan siivekkäitä ja mönkiviä ötököitä ennen nukkumaan menoa. Niitä nyt riittää, talon ulkoseinien yövalojen ympärillä lepattelee sankat pilvet termiittejä ja isompia lentäviä. Ne pudottavat siipensä ja loisteputkien alla on aamulla siipiä kasoissa. Hyvä että X-pel Household Spray -tujaus pudottaa sisälle ujuttautuneet sankarit alas ja me ihmiset saamme rauhaisat unet.