sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Ruokaa!


Wimpy on tullut tutuksi. Sieltä saa ruokaa noin vartissa, Etelä-Afrikassa ei tarvitse odottaa tuntia tai kahta shakkipelin ääressä. Tänään Station stop 1:sellä Pretoriassa Doreen palveli meitä  ja näytti useaan kertaan nimikylttiään. Hyvä annos on pikkulasten kalapuikot, mukaan tulee valitsemanne juoma ja neonvälkkyvä muovijojoötökkä. Aikuiseen makuun on mm. guacamolella ja fetalla täytetty kanawräppi. Kaukana ovat kuivat kukuchipsit = paistettu kana ja ranskalaiset. Maksu tapahtuu erillisellä tiskillä ja sieltä löytyy pieni lipas, jossa on jokaisen tarjoilijan nimellä varusteltu kolonen, johon tipit saa sujauttaa. Muistimme kyllä, Doreen.

Olemme saaneet täällä on koko ajan kelporuokaa. Luksushotellien aamupalalla saa jugurttia, mansikoita, hedelmistä puristettua mehua, leivoksia ja lettuja hunajalla ja kermalla. Meidän hotellin illallisella tarjotaan joka ilta noutopöytä. Sieltä saa vähintään viittä lajia lihaa, salaatteja, viininlehtikääryleitä ja jätskitötteröitä. Täällä on niin helppoa päästää kilot nousuun ettei muusta väliä. Onneksi meillä on oma keittiö, joten voimme syödä useimmiten tavallisesti, kotiruokaa. Jälkkärinä syömme jäätelöä, pakastimeen hankittu iso laatikko on vielä puolillaan. Myös Riverview Sparista saa uskomattoman ihania kakkuja ja leivoksia. Olemme maistaneet jo perinteistä maitotorttua, tuulihattutaikinasta tehtyä kakkua, jossa on sisällä viiden sentin kerros paksua vaniljakastiketta ja muutamia leivoksia. Aavan suosikki on pinkki, sulatetusta vaahtokarkista ja riisimuroista tehty leivos.

Toisaalta monissa paikoissa ruoka on perin englantilaista eli muhennoksia, papuja, lihaa, munuaisia, mannapuuroa, paistettuja perunoita. Synkkiä kasvispatoja. Biltongia eli kuivalihaa eri eläimistä, kaupassa oli ainakin lehmää, impalaa ja kudua. Moderneissa kahviloissa saa salaattia, toki viinietikka on pääasiallinen kastikemaku.


Toinen sipsimaku olisi ollut pihvi! Myös thaiketsuppi, ketsuppimaku, cheddar ja chili olivat tarjolla.

Lähiostarilla on ihana intialainen ravintola Pukka. Siellä koin matkan tähän asti ihanimman todellisen makuelämyksen, aivan kaupungin laidalla täällä Vanderbiljparkissa. Etelä-Afrikassa on suurin intialaisyhteisö Intian ulkopuolella. Durbanissa on kokonainen intialainen kaupunginosa, maustetori ja markkinapaikka. Toivotaan, että voimme mennä sinne käymään!